Luhačovské Zálesí
Vizovicko a Slušovicko
Ploština
Hornolidečsko
Další obce
Kuchyně
Sto roků na talíři
Když se Valaši usídlovali na hřebenech valašských kopců, měli ke svým sousedům ve městech a vesnicích cestu docela dlouhou. Museli si proto vystačit s tím, co jim příroda dala a co si sami vypěstovali. Nejčastěji tak Valaši jedli kyselici, která byla často jediným chodem, proto byla pořádně hustá a výživná. Každá hospodyně ji však dělala jinak. Jedna do ní přidávala nasbírané houby, druhá zase kopr, který rostl okolo chalupy, jiná zase jablka a není se co divit, že se říká, že pět hospodyň z jedné vsi uvaří pět různých kyselic. Kyselice je dodnes perlou valašské kuchyně a najdete ji na jídelníčku každého valašského šenku, koliby nebo hospody. A nedejte se ošálit. Jak se říká ve Valašské kuchařce: „Kyselica mosí být taká, co po ní uši dobře držíja a potem sa móže po první užici pověděť: Moji milí, kdo sto rokú jí kyselicu, je dlúho na světě.“
Zdravé jídlo, zdravý kraj
Nemyslete si, že Valaši jedli nezdravě. Kdepak. Bílé ovečky, které se popásaly na zelených stráních kolem dědin, dávaly Valachům mléko a ti z něj vyrábeli bryndzu, podmáslí, kyšku nebo vynikající sýry. A protože maso bylo svátečním jídlem, jedli často také pohanku, která je dodnes vyhlášena pro svůj vysoký obsah rutinu. Díky ní byste na Valašsku marně hledali křeečové žíly. Takový Valach měl vitamínů víc než dost. Však také jedl kyselé zelí, křen a jablka, švestky a bylinky... Ale abyste si nemysleli, že si Valaši nepotrpěli na sladké, musíme říct, že se rádi zakousli do voňavých frgalů, které byly plné hrušek, tvarohu nebo máku , na Vánoce v chalupách voněly medové perníky a na podzim zase vařená povidla.
Čirá krása kraje
Valaši nezapomínali ani na ovoce. Nejoblíbenějším a nejrozšířenějším stromem je na Valašsku dodnes švestka a schválně jestli uhodnete proč tomu tak je. Zázračný lék, který se z ní získává se jmenuje slivovice a ta dělá zázraky. Kromě toho, že zahání nemoci, vyhání červa a pomáhá na revma, je také nejpečlivěji sledovaným domácím výrobkem, na který jsou také všichni patřičně hrdí. Pokud si chcete někoho na Jižním Valašsku rychle znepřátelit, řekněte mu, že jeho slivovice „sa nedá piť“, že je to patok nebo calvados.
Jak se dělá slivovice
Restaurace Jižního Valašska
Kalendář akcí
všechnyChystané
-
24. 4. 2021 |
Brumov-BylniceDOBÝVÁNÍ HRADU BRUMOV
Probíhající
-
15. 2. 2021 - 15. 4. 2021 |
Vizovice, Dům kultury VizoviceVýstava Šikovné ruce občanů Vizovice on-line